Imagen
Esquerra Republicana del País Valencià celebra aquest dissabte les I Jornades d’Economia del País Valencià, unes jornades organitzades pel partit republicà amb vocació de consolidar-se com un encontre anual on analitzar de manera plural aspectes de la realitat socioeconòmica del País Valencià, emmarcant-lo en el context dels Països Catalans, i convidant a la reflexió conjunta als actors de la política, l'economia i la societat d'aquest país.



Pilar Navarro, presidenta d'Esquerra-València, ha esta l'encarregada d'inaugurar aquestes jornades i ha explicat que 'quan fa mesos començarem a donar forma a l'acte que avui ens ocupa, teniem molt clar que els temes més importants eren l'espoli fiscal i la reforma laboral'. Aquest són els temes principals sobre els quals estan versant les conferències que estan tenint lloc en el dia d'avui a l'Octubre-CCC de València, amb les ponències del matí centrades en la qüestió fiscal i les ponències de la vesprada centrades en la reforma laboral. En paraules de Navarro, 'avui, economistes, sindicalistes i tots nosaltres, ciutadans, anem a parlar, a posar en comú idees, dubtes i plantejament des de diversos punt de vista. En el debat podrem trobar, si no respostes, al menys les preguntes correctes. Busquem comprendre la realitat per a mirar de transformar-la'.

Per la seua banda, Albert Castellanos, secretari de Política Economica i Treball d'Esquerra, ha insistit que 'en moments com els actuals, és temps per refermar les nostres pròpies conviccions i fer una mica de memòria. Esquerra venim parlant de dèficit quan ningú no hi parlava i també hem estat pioners en parlar d'un canvi de model productiu. Malgrat tot, en política no hi ha prou en tenir raó, cal que ens reivindiquem com una alternativa útil i de futur'. En paraules de Castellanos, 'hem de veure en la independència una oportunitat perquè aquest nou estat servisca també per plantejar-se un nou model econòmic i de treball i, en definitiva, un nou model de societat'. El dirigent republicà ha volgut felicitar i agraïr a ERPV l'esforç i la iniciativa d'organitzar aquestes jornades 'en moment on les coses costen, però en el què val la pena seguir treballant perquè al final el treball dóna els seus fruits'.

Les jornades han iniciat amb una taula redona sobre l’espoli fiscal que ha comptat amb la participació de Rafael Beneyto, analista financer a la Fundació Nexe i autor del llibre El finançament del Valencians. Una insuficiència històrica; Joan Vea, secretari de Politica Econòmica d’ERPV i autor de l’estudi Valencià: paga i calla; i Celestí Gimeno, professor associat del Dep. d'Economia, Història i Institucions Econòmiques a la Universitat Jaume I de Castelló i autor del llibreL’espoli fiscal del País Valencià.

A continuació a tingut lloc la ponència d'Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, qui ha oferit l'anàlisi d'una sèrie de dates econòmiques que reflecteixen, en paraules de Paluzie, 'el tracte fiscal humiliant que reben els Països Catalans, no responent a criteris de racionalitat econòmica (ni equitat ni eficiència)''Tenim sobre la taula canviar el model i anar cap a un model de sobirania compartida i concert econòmic', ha conclòs Paluzie   

Comments are closed.